Plant Aardig Advies
Groente Academie


Inmiddels zijn de tuinen volop in gebruik en heb ik het genoegen om de enthousiaste groep vrijwilligers die de zusters helpen bij het zaaien, wieden en oogsten te mogen aansturen. We werken volledig biologisch, dus geen kunstmest of pesticiden.


Naast bekende gewassen zoals sla, boontjes en prei, kweken we ook een groot aantal bijzondere gewassen, zoals haverwortel, heilige boon, chayotes en diverse eetbare bloemen. De opbrengst is bedoeld voor de zusters en het bijbehorende restaurant 'De Blauwe Camer' op het terrein.

 

  

Sierlijke kloostermoestuin met natuurlijke bijen- en kruidentuin

 

In 2015 kreeg ik de geweldige kans om voor het prachtige klooster Sint Catharinadal in Oosterhout een moes- en kruidentuin te ontwerpen. Beide tuinen hebben een nutsfunctie en zijn onderdeel zijn van rondleidingen over het bijzondere kloosterdomein. Esthetiek was daarom belangrijk bij het ontwerp. Daarbij heb ik me laten leiden door principes van oude kloostertuinen, zoals geometrische figuren en leifruit.



  

Onder de noemer Groente Academie geef ik advies en lezingen op het gebied van moestuinieren en eetbare gewassen. Dit doe ik zowel voor particulieren als voor maatschappelijke projecten, zoals een gemeenschappelijke moestuin bij een woongemeenschap of een samen-tuin.

DSC00011
kloos jun 5
20230721_114241
20170701_135831
20160614_114402
SCD2
IMG_2153___serialized1
20160616_151226
kruidentuin 3
IMG_20200724_112826
kruidentin
IMG_20201016_093903
IMG_20210629_100648
IMG_20210629_101236
scd4
soja3

Cruydtboeck van Sint-Catharinadal


In 2020 heeft het klooster in eigen beheer mijn boekje over de kruidentuin uitgegeven. Hierin wordt per kruid ingezoomd op oude verhalen over potentiële geneeskrachtige werking en naamgeving. Het boekje is verkrijgbaar in de kloosterwinkel in Oosterhout.  

 

Samenwerking Tomasu 

Inmiddels is de kloostertuin ook ontdekt door het Rotterdamse Tomasu. Zij maken een bijzondere sojasaus volledig gemaakt van in Nederland geteelde producten. Net als wij willen zij zo natuurlijk en duurzaam mogelijk werken.  

Jaarlijks testen wij voor hen nieuwe variëteiten van bijzondere sojabonen en andere ingrediënten voor hun sauzen. Op basis van de resultaten selecteren zij die gewassen die opgewassen zijn tegen ons Nederlandse klimaat.